sobota, 6 września 2014

Przepis na * MLEKO KOKOSOWE *




Jako, że jestem mega fanką orzechów pod każdą postacią, w ciasteczkach owsianych, müsli, lodach, w mieszance studenckiej, syropach i kawach to naprawdę ucieszyłam się gdy natknęłam się na przepis na domowe mleko kokosowe. W życiu nie przypuszczałabym, że tak łatwo, szybko i przede wszystkim tanio można zapatrzyć się we własne mleczko. Nie trzeba więc kupować puszkowanego mleka, który odstrasza składem, czy piekielnie drogiego mleka BIO skoro można zrobić je samemu. Wystarczą wiórki, woda i blender.


Mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy i witaminę C. Jest dobrym źródłem tłuszczu, białka i cukru, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. (…)Natomiast woda kokosowa zawarta w sercu owoca ma takie właściwości jak napój izotoniczny i zawiera taki sam poziom elektrolitów jak nasza krew. Jest więc najlepszym sposobem na szybką regenerację po wysiłku sportowym! (…) Posiada on także odmładzającą moc. Składniki zawarte w tym owocu opóźniają procesy starzenia się skóry, a przez to pomagają utrzymać młody wygląd i pełnię sił witalnych! 
informacje pochodzą ze:  smaczna strona 

Potrzebujemy 
 250g wiórków kokosowych 
600-750ml wody

Przygotowanie 
W garnku bez dekielka gotujemy wodę z wiórkami. Doprowadzamy do wrzenia, ale uważamy aby nie wykipiało. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 15 minut. Całość miksujemy 4-5 minut blenderem na purée. Następnie przetrzeć przez drobne sitko, mocno dociskając łyżeczką.


* * *

Mleko kokosowe domowej roboty możemy trzymać w lodówce do jednego tygodnia. Jeśli ktoś lubi gęstsze, wystarczy, że zamiast 750ml wody doda tylko 600ml.
Resztę wiórków można wykorzystać do müsli  albo zapiec. Na przykład płatki z wiórkami dosłodzić według upodobania sokiem z agawy, uformować w kulki i suszyć w piekarniku przy temperaturze od 100 do 150 stopni. Resztki wiórków smakują też wyśmienicie w smoothie, o czym przekonacie się w kolejnym poście. 

Ja do przygotowania mojego mleka użyłam 750ml wody, dzięki czemu uzyskałam ponad 0,5l mleka.

 

 

 



Przepis zaczerpnięty z niemieckiego women’s health’a 09/2014


Pozdrawiam wrześniowo

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz