sobota, 6 grudnia 2014

Przepis : świąteczny poncz jajeczny * Eierpunsch z Weihnachtsmarkt'u *

Moja współlokatorka jest przeurocza, dziś zapytała mnie czy wiem o co chodzi z tymi Mikołajkami, bo słyszała, że coś takiego jest dzisiaj i jeszcze do tego ten mały drobiazg ode mnie, który zbił ją totalnie z tropu (dla tych co nie wiedzą, Silja jest Chinką i tak jak ja studiuje germanistykę w Lipsku). Dziś przeżyłam również kilka nieudanych ataków na moją dietę. Część małych "niespodziewajek" porozdawałam, przez co dowiedziałam się, że jestem "kochana". Ale zatrzymałam sobie jedną bombkę kaloryczną : buteleczkę ponczu jajecznego, czyli najdziwniejsze potwornie słodkie, świąteczne dziwactwo prosto z niemieckiego jarmarku bożonarodzeniowego, którym jestem też ciągle "futrowana" w pracy. Najśmieszniejsze jest to, że poncz dostałam jako jedyna od "Herr Ralfa", który nie mówi czystym niemieckim tylko dialektem saksońskim i tym samym staje się pierwszą osobą z którą mój kontakt jest lekko zaburzony, dlatego też jestem zmuszona się uśmiechać podczas rozmowy częściej niż normalnie to robię (pewnie myśli, że lubię go bardziej niż innych : D ).

 
 

Jeśli chodzi o smak...
Szczerze mówiąc wolę Glühwein i to sto razy, może dlatego, że jest bardziej doprawiony, mniej słodki i pachnie dużo lepiej. Na niskowęglwodanówce doznaje szoku po łyku ponczu jajecznego i przez kolejną godzinę piję go małymi łyczkami, podgrzewając co chwilę w mikrofali. Ale znam takich co dadzą się pokroić za ten poncz i czekają cały rok żeby móc go wypić stojąc koło koksownika na Weihnachtsmakrcie przy milionowym mrozie i tłumie ludzi przegryzających kiełbasę w bułce.

Mi generalnie mieszanka białka z cytrusami jakoś nie przechodzi przez gardło, to samo tyczy się drinków i shake'ów zawierających mleko i soki, trzeba szybko pić bo się rozwarstwia, ale to kwestia smaku.

♥ Przepis  z karteczki na poncz jajeczny według Herr Ralfa: 

0,75l ajerkoniaku
0,75l białego wina (jak kto lubi wytrawny słodki)
laseczka wanilii, a dokładnie ten miąższ ze środka
1/2l soku pomarańczowego
1/2l soku multiwitaminowego
200g bitej śmietany
1 opakowanie sosu waniliowego

Wszystko dobrze wymieszać (oprócz bitej śmietany) zagrzać w mikrofali i po wyjęciu na górę dać łyżkę śmietany, albo dwie, albo więcej...


Jestem ciekawa Waszych opinii, czy ktoś z Was próbował już taki poncz jajeczny?

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz