sobota, 4 kwietnia 2015

Glücksrezepte : Wielkanocna owsianka z jabłkiem, migdałami & amarantusem

Wczoraj dostałam książkę z Biedronki "Smak Zdrowia - Wiosenny detoks, prosty sposób na oczyszczanie organizmu" (chyba za dyszkę) i do tego orzechy w polewie, bardzo konkretnie bo migdały (uwielbiam ludzi, którzy znają mnie tak dobrze, że wiedzą co lubię!). Także wczoraj wieczorem siedziałam z moim Pudlem na kolanach i kartkowałam przepisy. Pozwoliłam się dzisiaj nawet zainspirować i tak o to z pomocą książki i migdałów powstała taka owsianka. Z racji tego, że ostatnio jestem bardzo aktywna umysłowo i fizycznie to staram się jeść więcej węglowodanów jednak te w postaci zbóż i owoców tylko na śniadanie. Także opcja super.



Potrzebujemy:
4 łyżki płatków owsianych
3 łyżeczki otrąb
3 łyżeczki amarantusa prażonego
1 łyżeczka odtłuszczonego siemienia lnianego
2 jabłka 
1 łyżka płatków migdałowych (ewentualnie kilka takich w polewie*)
1,5 szklanki chudego mleka (polecam to bez laktozy)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowujemy:
Myjemy jabłka, usuwamy środek. Jedno trzemy na tarce, a drugie kroimy w kotkę.
Płatki owsiane, starte jabłko, otręby, len i amarantusa zalewamy mlekiem, dodajemy cynamon i miód. Gotujemy tak długo, aż ładnie wszystko zmięknie (max. 10 minut)
Przekładamy do salaterki na górę sypiemy jeszcze trochę cynamonem i dodajemy migdały.

*Amaresti z Biedronki
Mega,  mega dobry "zając" w polewie biała czekolada i vanilla burbon, tiramisu i cynamon. Myślę, że dobry pomysł jako dekoracja na świąteczne desery, ponieważ moją naśladować jajka wielkanocne. Przesadnie tanie nie były (ok.11zł) ale od święta...


 


wesołych, smacznych i zdrowych,

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz