niedziela, 5 kwietnia 2015

LOW CARB Sałatka z awokado, ananasem & rybą/ surimi

Na Durszlaku.pl spotkałam się z kilkoma dziwnymi przepisami na rybę z ananasem. Dla mnie, prostej dziewczyny z Kaszub jest to lekka profanacja. Ale zaciekawiło mnie to nietypowe połączenie i postanowiłam wykorzystać świąteczne zaopatrzenie w rybę. Zbudowałam prowizoryczny statyw w kuchni na iPad'a i skręciłam w 15 minut sałatkę. Jest to propozycja dla lowcarbowców, którzy nie mają dużo czasu na przygotowywanie jedzenia, nie boją się dzikich połączeń, lubią eksperymentować i nie są uczelni na enzymy z ananasa (szczypiący język, kto ma wie o czym pisze). Poza tym ananas ma bogate właściwości lecznicze, odżywcze i detoksykujące. Zawiera błonnik, który jest świetny na procesy trawienne i usuwa produkty przemiany materii.



Potrzebujemy:
1 awokado średnio-dojrzałe
1/2 ananasa
25 dag ryby wędzonej (łosoś, halibut, co kto lubi) ewentualnie paluszki surimi
1/2 cytryny
kilka listków świeżej mięty
przyprawy wedle uznania (osobiście polecam KAMIS fit up do ryby)

Przygotowujemy:
Sos: obieramy ananasa i blenderujemy na gładką masę razem z wyciśniętym sokiem z cytryny, nakładamy na tealerzyk
Na górę dajemy kosteczki ananasa, awokado i wędzoną rybę / ewentualnie kawałki surimi. Doprawiamy przyprawami i ozdabiamy miętą.



5 komentarzy :

  1. Na tych zdjęciach wygląda to jak danie podane w bardzooooo drogiej restauracji :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda to danie :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie, na pewno z ciekawości coś takiego przyrządzę :) A na zdjęciach faktycznie danie wygląda super !

    OdpowiedzUsuń