piątek, 1 maja 2015

Recipe * Spinach - celery sticks PANcakes with curcuma *

A while ago on my facebook fanpage I promised you to reveal a recipe for my super healthy and delicious spinach -  celery sticks  pancakes with curcuma.  These pancakes are the pinnacle of perfection! They are perfect for you if you want to be full and keep your belly flat. Spinach contains anti-oxidants, like beta-carotene and vitamin C, which helps to prevent cancer.There is potassium and magnesium, which are good for your heart and circulatory system. This tastes soooooo good!

Jakiś czas temu na swoim facebooku obiecałam Wam zdradzić przepis na mega zdrowe placki ze szpinakiem, selerem naciowym i kurkumą. Te placki to szczyt perfekcji! Są idealnym posiłkiem jeśli chcesz być najedzona i mieć płaski brzuch. Szpinak zawiera antyoksydanty takie jak beta-karoten i witamina C, która ma właściwości anty-nowotworowe. Zawiera również potas, magnez, które są dobre dla pracy serca i układu krwionośnego. Poza tym są pyszne.




What you need?
2 handful of spinach
3-4 celery sticks
2 eggs
4 spoons of wheet bran or buckwheat oatbran
1 spoon chopped chives
1spoon of Greek yogurt
1 clove of garlic
½ teaspoon of curcuma, herbs de Provence
1 pinch herb salt
Co potrzebujemy?
2 garstki szpinaku
3-4 laseczki selera naciowego
2 jajka
4 łyżki  otrąb pszenicznych albo gryczanych
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki kurkumy, ziół prowansalskich
1 szczypta soli ziołowej


How to make it? 
Wash, dry and chop spinach and celery sticks finely. Boil celery for 10 minutes until is tender.  Put all ingredients together in a large bowl and stir all them together.  Season with curcuma, herbs salt, herbs de Provence and anything you like or want. Chill for 15 minutes.

Put the  parchment paper on the baking tray. And now form  a big splash of dough with a spoon on it. Bake in 180 degrees C for 20-30 minutes until there’re golden.

Serve for example with yogurt garlic sauce

Jak robimy?
Myjemy, suszymy i siekamy drobno szpinak oraz seler naciowy. Seler gotujemy przez 10 minut aż będzie miękki. Dodajemy składniki i mieszkamy całość w dużej miseczce. Przyprawiamy kurkumą, solą, ziołami prowansalskimi i innymi przyprawami wedle uznania. Odstawiamy na 15 minut.

Kładziemy papier do pieczenia na blachę. Łyżką ciapiemy na niej duże placki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 – 30 minut aż będą złociste.

Możemy podawać razem z sosem jogurtowo-czosnkowym


  
 


Have a nice long weekend ( :
Miłej majówki ( :




8 komentarzy:

  1. Badzo fajny post, tylko dlaczego w języku angielskim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ślicznie dziękuję. A angielski dla własnego rozwoju i dla przyjaciół z zagranicy. Ale pisać dwujęzyczne ( :

      Usuń
  2. nooo pyszności na zdjęciach! ale wszystkie posty będą teraz po angielsku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, będę uzupełniać o polską wersję językową

      Usuń
  3. Mniam! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! takeyourbaggage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. I had a great time reading around your post as I read it extensively. Excellent writing! I am looking forward to hearing more from you.

    jabong coupon code

    OdpowiedzUsuń