środa, 17 czerwca 2015

Recipe *grilled celery with rosemary & sunflower seeds*

Dla wszystkich fanów grillowanego selera za piątkę z bio way’a mam złą wiadomość: grillowane ziemniaczki wypierają seler. Na szczęście można je zrobić szybko w domu. Jest to stanowczo mój ulubieniec majowy - duża porcja warzyw, szybka w przygotowaniu, dająca niezłe pole do zabawy jeśli chodzi o różnorodność  możliwych dodatków, przez co nie znudzą się tak szybko. Są też świetną alternatywą dla frytek Poza tym bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Seler pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu. Moja propozycja : grilowany seler z rozmarynem i słonecznikiem.

I have bad news for all the fans of grilled celeriac from Bio Way Bar: grilled potatoes squeeze the celeriac out of the menu. Fortunately, we can make it quickly at home. It is definitely my favourite “May dish” – a large portion of vegetables that is very easy to prepare, allowing a wide range of additives to experiment with, thanks to which our celeriac won’t get dry as dust. It is a better alternative to chips. Celeriac boosts our metabolism and eliminates toxic by-products of that process. 

http://jecamilove.blogspot.com/2015/06/recipe-grilled-celery-with-rosemary.html#more


Potrzebujemy:
Mały seler (można też kupić większy, pokroić w plasterki i pomrozić na później)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (polecam też olej sezamowy, da orzechowy posmak)
3-4 łyżeczki nasion słonecznika lub dyni, czarnuszka
Przyprawy: zioła prowansalskie, sól ziołowa, ROZMARYN, czosnek suszony, przyprawa fit up KAMIS (ulubione)
Do sosu : 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki szczypiorku, 5 łyżek jogurtu greckiego, przyprawy wedle uznania
What you need?
 a little celery (you can use a big one for more portions and freeze for later),
2 teaspoons of olive oil (or sesame oil for nice nut aroma)
 3-4 teaspoons of sunflower seeds, pumpkin or fennel flower. 
SPICES: Herbes de Provence, salt, rosemary, garlic, 'Fit up Spice' from KAMIS (my favourite mix). For sauce: 2 cloves of garlic, 2 teaspoons of chives, 5 spoons of strained yogurt and another spices if you wish to add some. 

Przygotowujemy:
Obrać, umyć i pokroić seler w plasterki a la frytki. Podgotować plasterki selera w wodzie, aby zmiękł trochę (zwykle 10-15 minut). Odcedzić z wody i wyłożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, przyprawy, posypać nasionami i wymęglać dłonią po czym rozłożyć na płasko, aby się równomiernie zarumienił. Piec w taki sposób w temp 180 stopni przez 15-20 minut. Podawać razem z sosem.

How to make it?
Slice celeriac into chip-like pieces. Wash and then dry the pieces. Boil celeriac for 10-15 minutes, until it is tender. Strain celeriac and put it on a baking tray or a casserole. Add olive oil, spices, seeds and mingle it all together with celeriac by hand. After all that arrange all celeriac pieces flat on your baking tray so they can bake evenly. Bake in 180 degrees C for 15-20 minutes until celeriac chips are golden. You can serve it with yogurt garlic sauce

 



2 komentarze: