czwartek, 2 lipca 2015

Recipe *Tartaletki z pomidorami i brokułem // Tartelettes with tomatoes and broccoli *


Nie jestem specjalnie dziką fanką pieczywa, chleb mógłby dla mnie właściwie nie istnieć. Ale zdaje sobie sprawę, że dla wielu jest to jakby podstawowy artykuł w codziennej diecie. Zdarza się jednak, że zostaje nam go trochę i nie wiemy co nim zrobić. Bułki tartej mamy już full, zamrażarka pełna, tostami jesteśmy przejedzeni. W zależności od tego jaki rodzaj chleba nam został mamy możliwość na mniej lub bardziej błonnikowe tartaletki, które są fajną opcją na pierwsze i drugie śniadanie oraz na przekąskę.

I’am not a big fan of baked goods- as for me, bread could cease to exist. However, I know that for many people bread is basic food in their daily diet. Sometimes we have too much of bread and we don’t know what to do with it; we've had enough of sandwiches, we have a lot of breadcrumbs and our freezer is already full. So, depending on what kind of bread do we have, we could bake healthy, dietary tomato broccoli tartelettes. It is a good idea for first or second breakfast or for a snack. 

 /2015/07/tartaletki-z-pomidorami-i-brokuem.html


Potrzebujemy:
Ciasto : 
12 kromek chleba
(ja użyłam z mąki orkiszowej) Troszkę masła 6 łyżeczek oliwy z oliwek (ja użyłam z chilli)
Nadzienie: 
Mały brokuł
3 pomidory koktajlowe
3 łyżeczki syropu z trzciny cukrowej, bądź 3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka rozmarynu, ziół prowansalskich Pasta z bazylii


Jak robimy?
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. 
Wysmaruj tłuszczem 6 foremek sylikonowych do muffinków.
Rozwałkuj chleb, aż będzie całkiem cieniutki (można odciąć skórki)
Podziel na mniejsze części i wypełnij foremki chlebem
Do środka daj kapkę oliwy i pasty z bazylii
Na to nałóż łyżeczkę kremu z brokułu (wcześniej ugotowanego i zblenderowanego z przyprawami prowansalskimi)
Na a samą górę daj plasterek pomidora
Połącz na talerzyku cukier brązowy ww. syrop ze świeżym rozmarynem
Wysmaruj lub posyp tarteliki taką mieszanką
Włóż do piekarnika na 15 minut
+ polecam podawać z czarnymi oliwkami
What we need: 
Dough: 
12 slices of bread (of dinkel wheat for example)
 A bit of butter 6 teaspoons of olive oil (I use chilli flavoured)
Filling:
 1 small broccoli
3 tomatoes
3 teaspoons of brown sugar syrup or brown sugar
1 spoon of fresh rosemary
Some basil spread


How to make it?
Heat up an oven to 180 degrees Celsius
Butter 6 muffin silicone forms Roll up the bread slices until entirely thin (cut off the crusts)
Divide it into smaller units and fill the forms with bread
Add some olive and basil spread
Put a teaspoon of broccoli puree on it (cook it and blend it with Herbes de Provence)
Put a slice of tomato on the top
mix brown sugar or syrup with fresh rosemary
Spread the sugar mixture on tomatoes
 Put it all into an oven for 15 minutes
+ I recommend to eat it with black olives





6 komentarzy:

  1. super przepis :) akurat będę miała nowy pomysł na jutrzejszą imprezkę :) dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis! super, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie :)

    http://maryshealthystart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, jak tylko przyjdę do domu to spróbuję to zrobić :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę wyślij zdjęcie na mojego fb jecamilove, jestem bardzo ciekawa jak Ci wyjdzie ( :

      Usuń