sobota, 30 stycznia 2016

VLOG *Low Carb Wrap z guacamole w stylu PALEO DIET*

Ostatnio zainspirowałam się najnowszym trendem w Niemczech, to jest  żywieniem w stylu Paleo. W całym tym pomyśle chodzi z grubsza o to, aby używać jak najmniej przetworzonych produktów, aby nasza dieta przypominała dosłownie tą jaką mieli nasi przodkowie z epoki kamienia łupanego, stąd też nazwa Seinzeiternährung albo stone-age diet. Brzmi nieźle, nie? Oczywiście na to danie nie upolowałam kurczaka, ani nie zasadziłam sobie cukinii i sałaty w ogródku przy autostradzie. Ale plusem jest to, że ten sposób żywienia jest ubogi w węglowodany. Jako, że znowu staram się ograniczać węgle (co mi najbardziej służy) to szukam szalonych przepisów, które mogłyby wprowadzić zamęt w mojej kuchni. A oto jeden z nich!



Potrzebujemy
1 DOJRZAŁE awokado
½ cytryny lub limonki
Sól
Pieprz (z trawą cytrynową, cayenne)
80g orzechów nerkowca
300g piersi z kurczaka lub z indyka (więcej białka)
1 cebula, bądź takiego proszku cebulowego
1 cukinia
Ociupinka oliwy z oliwek
200 g pieczarek
1 łyżka Curry
8 dużych liści sałaty lodowej
Garstka rukoli



Krok 1
Mięsko czyścimy i kroimy w małe kawałeczki. Jeśli macie cebule, również drobno pokroić. Cukinie przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, umyte pieczarki w ćwiartki.

Krok 2
Siekamy z grubsza orzechy nerkowca i prażymy bez tłuszczu na patelni

Krok 3
Przygotowujemy guacamole. W tym celu przepoławiamy awokado, wyciągamy pestkę, a miąższ wyciągamy łyżeczką. Dodajemy trochę soku z limetki lub cytryny, sól pieprz, chilli i za pomocą widelca dziabdziamy, jeśli awokado jest twarde można użyć blendera.

Krok 4
Rozgrzewasz jedną łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni i dojesz pierś z kurczaka lub indyka. Kilka minut przysmażać do chrupkości, przyprawić curry, sól, pieprz, Cayenne. Odłożyć z patelni na talerz.

Krok 5
Podsmażyć następnie cebulę, dodać pieczarki po kilku minutach. Na koniec cukinię i kolejne kilka minut wraz z przyprawami dusić.

Krok 6
Liście sałaty ostrożnie oderwać i posmarować guacamole, na górę dać trochę mieszanki warzywno-mięsnej, Rukle oraz orzechy. Na koniec wrapa zrolować


Napiszcie mi proszę w komentarzach co uważacie o takim wrapie? Dla mnie osobiście wymiata.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Ja na bank w następny weekend go wypróbuję :)
    Pozdrawiam
    Albert

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja od siebie na prawdę polecam Silvets.Świetny produkt wspomagający odchudzanie.Żadne środki do tej pory mi nie pomagały.Wiadomo,że samo nie zrobi się nic,ale wiele zawdzięczam temu preparatowi :) :)
    Można zamówić tutaj:
    http://nplink.net/zcUsivSx

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, mnie się nie podoba, ale u mojego narzeczonego by to nie przeszło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam ten sam problem, ale farsz można zawinąć zawsze w tortille albo placka

      Usuń