czwartek, 4 lutego 2016

Proteinowy sernik kokosowy na skyrze * LOW CARB *


Zastanawiam się co mam zrobić mojemu facetowi, który mój pierwszy w życiu sernik skomentował słowami „a co to za pizza?”. Anyway, wbrew temu co on tam sobie gada, uważam, że sernik wyszedł mi całkiem przyzwoicie i jest godny polecenia. Może nie wyrósł gruby i dorodny jak rasowy amerykański cheese cake, ale ma w sobie dużo więcej makro składników w odpowiednich proporcjach. No i ma wiórki kokosowe, jest lekko wilgotny, dobrze zbity i jest idealny przed jak i po treningu z racji dużej ilości białka i niewielkiej, ale zawsze, pewnej ilości węglowodanów. 



Co potrzeba?
250g twarogu chudego, ja mam dostęp tylko do takiego kremowego niemieckiego, więc nie trzeba go mielić (0,2% tłuszczu, ale tym się specjalnie nie kierowałam, po prostu był w promocji)
250g skyru naturalnego (czym jest skyr przeczytasz tutaj)
250g jogurtu sojowego o smaku kokosa Arla
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
5 jajek
Wiórki kokosowe (ilość wedle uznania)
Ksylitol (słodzik brzozowy, wygląda i smakuje jak cukier, ale ma 40% mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi) wg. Uznania, ja dałam 2 łyżki
2-3 miarki izolatu białkowego o smaku śmietankowym low carb
Trochę wanilii mielonej



Jak robić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Potem banalnie zmiksować lub zblenderować wszystkie składniki: twaróg, skyr, jogurt, jajka, proszek do pieczenia, ksylitol, izolat białkowy, wanilie zmieloną  (tak z pół łyżeczki) i wiórki kokosowe. Masę wlać do dość głębokiej formy, wcześniej spryskaną oliwą i piec ok. 30 minut.Podawać z twarożkiem, miodem, orzechami, lub masłem orzechowym.



2 komentarze:

  1. Super przepis. :-) Sernik wygląda bardzo apetycznie, a ja uwielbiam kokos, więc chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam. :-)

    OdpowiedzUsuń