sobota, 7 maja 2016

Jecamilove robi lody: Fit Sorbet egzotyczny na lato

Kocham Malibu i Piña Colada, przypomina mi to smak dzikich wakacji na Ibizie, na których nigdy byłam. Gdybym jednak sobie tak codziennie drinkowała to pewnie bym już miała dupę mamuta. Dlatego też tego lata zaspokajać swoje smaczki będę fit sorbetami o egzotycznym smaku. Robi się gorąco więc trzeba będzie się jakoś niskokaloryczne chłodzić. Oto pomysł jak przeobrazić soczystą mieszankę smoothie z Biedronki albo świeże owoce w pyszny i zdrowy sorbet. Do tego podziękuje nam nasza skóra: Ananasy zawierają bromelainę zwalczającą stany zapalne, mango- kwasy foliowe ujędrniają skórę oraz odmładzająca papaja niszczy wolne rodniki. 





Z tego przepisu można zrobić dwa sorbety lub jeden egzotyczny z owocami i kokosem, Twoja sprawa co z tego stworzysz. Jeśli nie chce Ci się kombinować z sorbetem kokosowym, nie masz mleczka na stanie a jesteś ciekawa połączenia smaków, to użył lodów kokosowych Grycana. Ale to już zostawiam Twojemu sumieniu. Lecimy!

Potrzebne

Sorbet owocowy:
Pół ananasa
Całe mango
Papaja
(lub dwie mieszanki smoothie z Biedronki)

Syrop:
Cukier zwykły lub brzozowy KSYLITOL (mniej kcal) 140g
woda 500 ml
2 limonki lub cytryny

Sorbet kokosowy:
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka soku z limonki
2 łyżki wiórków kokosowych
Jak robimy? 

Sorbet owocowy:
Obieramy i kroimy owoce.
Wodę gotujemy z cukrem brzozowym po roztopieniu, gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Odstawiamy z ognia i ostudzimy.
Wyciskamy sok z limonek i wlewamy go do szklanki oraz dodajemy jeszcze trochę wody.
Całość przelewamy do ostudzonego syropu.
Mango, ananasa i papaję blenderujemy, dodajemy ostudzony syrop z cukru i limonki.

Sorbet kokosowy:
Wodę gotujemy z cukrem brzozowym po roztopieniu, gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Odstawiamy z ognia i ostudzimy.
Wyciskamy sok z limonek i wlewamy go do szklanki oraz dodajemy jeszcze trochę wody.
Całość przelewamy do ostudzonego syropu razem z mlekiem kokosowym, można dodać trochę wiórków kokosowych.

Obie puply przelać do plastikowych misek i wstawić do zamrażarki.
Sorbety należy włożyć do zamrażarki na około 3h i po tym czasie zblenderować jeszcze raz i wstawić jeszcze na godzinkę. Wyciągnąć, ozdobić, wcinać.



1 komentarz :

  1. http://behealthy-fitness.blogspot.com/ Zapraszam do Siebie :)

    OdpowiedzUsuń